Øjenundersøgelser

En grundig øjenundersøgelse omfatter oftest måling af synsstyrke, øjets tryk, vurdering af pupillens funktion, pupiludvidelse, scanning af nethinden og fotoundersøgelse af nethinden. Der kan derfor gå en time fra du træder ind i klinikken indtil du er klar til at forlade os igen

Når man får undersøgt sine øjne hos øjenlægen, skal man være forberedt på, at en øjenundersøgelse kan indeholde mange forskellige del-undersøgelser, som tager tid. Ofte vil synet være sløret efter øjenundersøgelsen og et par timer derefter. Synet bliver sløret, fordi en øjenundersøgelse ofte indeholder pupildilatation, dvs. at pupillerne udvides ved hjælp af øjendråber. Ud over at gøre synet sløret, medfører pupiludvidelse også, at man bliver lyssky, fordi pupillen ikke kan trække sig sammen.

Afstandsbedømmelse bliver sværere, når pupillerne er udvidet, og vi anbefaler derfor, at man ikke kører bil før pupillerne har fået normal størrelse igen. Det tager som regel 2 timer for pupillerne at få en normal størrelse. Hvis det er en solrig dag, kan du derfor med fordel tage solbriller med, når du skal til øjenlæge.

Den mest almindelige forundersøgelse, før man skal ind til øjenlægen, omfatter måling af synet, øjets styrke (dvs. undersøgelse for, om man er nærsynet, langsynet og om man har bygningsfejl), måling af øjets tryk og scanning af øjets nethinde og synsnerve. Samtidigt bliver der taget et billede af øjenbaggrunden, dvs. af nethinden, øjets blodkar og af synsnerven.